Naturalne źródła koenzymu Q10

Koenzym Q10 jest wytwarzany w małych ilościach przez ludzką wątrobę. Niemniej większe znaczenie ma przyjmowaie koenzymu wraz z pokarmem oraz produktami zawierającymi uzyskany biochemicznie związek Co Q10.

Naturalnym źródłem koenzymu są ryby, a przede wszystkim łosoś, makrela oraz sardynki. Warto pamiętać też o spożywaniu serc, nerek i wątroby, jako produktów zawierających Q10. Niewielkie ilości koeznymu q10 są również w świeżych warzywach i owocach, czy chociażby orzechach i ziarnach.

Jednym z lepszych źródeł koenzymu są oczywiście algi.

Należy pamiętać o tym, iż proces obróbki termicznej w większości wypadków niszczy koenzym Q10 w pożywieniu. Koenzym przyswaja się wraz z tłuszczami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>