Koenzym q10 w kosmetyce

Koenzym Q10 czyli CoQ10, jest substancją przypominającą swoim działaniem witamine E. Jest to związek uznawany za wytwarzanie energii w komórkach.

Koenzym Q10 ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom, używany jest w produktach przeciwzmarszczkowym, przeciwsłonecznym, kremach po opalaniu oraz produktach do nawilżania skóry. Najczęściej występuje w formie kremów, maści, żelu oraz w tabletkach. Ostatnimi czasy bardzo wzrosło zainteresowanie Q10 w kuracjach odmładzających, jako iż koenzym zwiększa jędrność i elastyczność skóry. W wielu krajach jest to obecnie związek biochemiczny numer jeden wśród kosmetologów.

Koenzym chroni komórki przed niedotlenieniem, a także, co bardzo ważne, pobudza ich metabolizm i regenerację. Koenzym Q10 jest również przeciwutleniaczem, który pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

Warto również wspomnieć o działaniu ochronnym przed promieniami UVA. Dzięki temu jest z powodzeniem stosowany w produktach po opalaniu (po nadmiernej ekspozycji słonecznej)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>